vineri, 25 septembrie 2009

"NORMALITATI" ROMANESTI (II)

DESPRE “ORGAN” SI “SIGURANTA SI INCREDERE”

Ai un autoturism. Nu pomenesc marca pentru ca aici nu fac publicitate mascata si nici gratuita.. Cu el iti faci drumul de acasa la locul de munca si inapoi, in el iti urci familia la sfarsit de saptamana si evadezi din oras catre locuri mai linistite si tot pe el te bazezi ca sa pleci in concedii. In consecinta esti nedezlipit de masina si nu ai putea sa te descurci usor fara ea. Asadar, conduci mereu cu atentie, iti pui centura de siguranta, nu folosesti telefonul mobil in timp ce esti la volan decat cu dispozitiv special, nu depasesti viteza legala, nu opresti in locuri nepermise, nu iti sicanezi partenerii de trafic, nu conduci agresiv etc, etc, etc. Mai pe scurt faci parte din categoria soferilor “model” si cauti prin tot ceea ce faci sa nu pierzi niciun punct din cele cincisprezece. Vine insa ziua cand esti oprit de un “organ” de la “rutiera” care iti indica sa tragi pe dreapta cu toate ca in acel loc exista un indicator mare cat roata de la masina ca oprirea este interzisa. Dar ce conteaza? Daca “organul” acolo a cabulipsit sa opresca si sa-si stationeze “siguranta si increderea” ca un exemplu bun de urmat, tu de ce sa nu o faci ? Ori suntem toti mai presus de lege, ori niciunul ? Este tot o “normalitate” si asta. Urmeaza deplasarea “organului” catre masina ta si cererea acestuia de a-i prezenta actele la control. Daca il intrebi pentru ce motiv, nu-ti va raspunde deoarece nu stie nici el si aceasta pentru ca motivul de abia de acum inainte urmeaza a fi descoperit. Daca esti mai tinerel si ai o masina mai “populara” modul de adresare este tot “popular”, dar daca ai ceva mai bine cotat pe piata, de culoare neagra si eventual cu scaune imbracate in piele esti ‘apreciat” altfel. La prima varianta adresantul mai scapa si cate un “per tu”, cateva “ba”-uri, “ma”-uri si ce a mai invatat el in cei sapte ani de acasa, opt de generala si poate patru de liceu la seral. Ce a invatat la scoala de pregatire a “organelor” nu stiu, insa nu trebuie sa ai prea mari asteptari. Prima intrebare se refera la consumul de alcool, de parca vreun subiect “interogat” ar raspunde cu “da”. In cazul asta este de apreciat perseverenta. Apar intrebarile de “tatonare”: “Unde munciti, cu ce va ocupati?”. In nemarginita-i “subtilitate” vrea sa afle cu CINE discuta pentru a sti CUM discuta, pe de o parte, iar pe de alta parte, la cat si la ce se poate astepta de la “client”. Aceasta este tehnica “organului”, tehnica nascuta tot din normalitatea romaneasca. Mai departe totul depinde de tine si numai de tine ca sa va despartiti “multumiti” amandoi si sa ramaneti cu impresii frumoase unul despre celalalt, eventual chiar sa legati si o puternica prietenie.
(S-ar putea sa aiba si urmare)

CUM FACI SA AI UN SALARIU CAT MAI MARE
Raspunsul este foarte simplu ! Ori faceti “dreptul” dupa care faceti pe dracu-n patru sa intri in randul magistratilor, ori in fiecare luna, pana iesi la pensie – in cazul in care apuci sa traiesti in conditiile date pana la varsta respectiva, talharesti (imaginar) cate un magistrat chiar in ziua de leafa. O sa spui ca isi primeste banii “in card”. Ei si ? Contra unui comision gasesti si tu persoana potrivita sa te ajute sa ii poti scoate. Apoi exista si sansa de a gasi si alti bani asupra lui (sa zicem, ca sa nu fim rai, dintr-o prima) Este necesar sa respecti si regula de a lasa pe card atatia bani cat ar fi echivalentul salariului pe care il capeti tu lunar, asta pentru ca si magistratul (imaginar) jefuit este si el om si trebuie sa traiasca pentru a imparti dreptatea in societate. Ai, ca o a doua regula, obligatia de a-l instrui cum sa-si imparta banii lasati de tine in card, in asa fel incat sa se achite de birurile impuse de stat, sa-si plateasca utilitatile cu care s-a obisnuit si si-a facut viata cat mai roz, sa ii mai ramana si de mancare si eventual de o bere, la halba, in zilele mai calduroase – pentru barbati, iar pentru femei de un coniac si-o vodka mica inainte de a se urca la volan. Am citit pe undeva ca metoda are succes la femeia din bransa., iar daca mai este si artagoasa de felul ei cu asta o impacati repede. Pentru aceste fapte, chiar si imaginare, nu trebuie sa ai remuscari. Ai avantajul ca traiesti in Romania, o tara “normala”, europeana, democrata si ai si tu, ca si multi, multi altii sa fii mai presus de lege. Adica de ce pentru unii legea sa fie muma, iar pentru altii ciuma?

SE APROPIE ALEGERILE
Mai avem putin si intram in linie dreapta dupa ce am efectuat aproape cinci ani numai curbe periculoase. Cineva, undeva, sus de tot, si-a adus aminte brusc, abia acum, ca este ceva in neregula cu Statul. Roman, nu statul degeaba. Totodata, este ceva in neregula si cu cheltuielile exagerate pe care acesta le face pe banii contribuabililor. Asa ca, sub pretextul economiilor care ar urma sa se faca, acest cineva, de undeva de sus, de la inaltimea unui stalp (al societatii) a inceput sa isi faca publice dorintele pe care le vrea implinite cat se poate de repede. Cu alte cuvinte, fara nicio abatere de la normalitatea romaneasca, nu doreste lucruri mari, ci numai o reducere a numarului parlamentarilor prin transformarea sistemului bicameral intr-unul unicameral (cum am avut pana in 1989 Marea Adunare Nationala), unde totul sa fie “o apa si un pamant”. In nemarginita-i grija fata de banutul public acest cineva s-a gandit ca trebuie organizat rapid si un referendum, in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, referendum unde “prostii sau prostimea” sa mearga si sa voteze, daca se poate chiar cu o nemarginita “manie proletara”, in favoarea ideii si dorintei domniei sale, cunoscuta fiind “dragostea” acestora fata de parlamentari. Punct ochit, punct lovit in cazul asta, deoarece cei ce vor vota pentru reducerea numarului de parlamentari prin unificare vor asigura si voturile pentru ca actualul sa fie reales. Pentru a respecta normalitatea vin, in nemarginita mea prostie, cu propunerea ca alegerile prezidentiale sa se desfiinteze si actualul sa fie ales “pe viata”. Am mai avut si nu vad de ce nu am mai avea un “vietas”! Normal ar trebui sa se poata fara prea multe discutii. In plus s-ar face importante economii ! “Cadoul” ar fi mult mai important decat “decimarea” membrilor parlamentului, care, la o adica, fiind mai putini in caz de reusita a planului prezidentiabilului, vor beneficia de aceleasi fonduri, poate chiar mai mari, insa impartite la mai putini. Normalitatea spune ca abia de atunci o sa merite sa ajungi parlamentar. Fiind o tara cu “traditie” sunt sigur ca actualul o sa fie mai mult decat fericit. Ce va urma dupa urmeaza sa vedem. Pana atunci, in normalitatea noastra, continuam sa fim toti fericiti si cu lacrimi pe obraz. Oricum, evitati excesul de sare, zahar si grasimi care dauneaza grav sanatatii !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu